Μουσική

Βραβείο στη μουσική χώρα της Udopia

Με ένα από τα σημαντικότερα μουσικά βραβεία, το German Record Critics’ Award (Preis der deutschen Schallplattenkritik), στην κατηγορία “Grenzgänge” (Crossover) τιμήθηκε το cd Udopia του Θεσσαλονικιού συνθέτη και μουσικού, βραβευμένου δεξιοτέχνη στο ούτι και επίκουρου καθηγητή του Τμήματος Μουσικής Τέχνης και Επιστήμης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας,  Θύμιος Ατζακάς .

Ο δίσκος είναι παραγωγή της γερμανικής carpe diem σε σύμπραξη με το Μουσικό Χωριό.

Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο από 156 έγκριτους μουσικοκριτικούς, συγγραφείς, μουσικολόγους και παραγωγούς από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία και είναι από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη.

Η udopia περιλαμβάνεται στη λίστα βραβείων ανάμεσα σε δισκογραφικούς κολοσσούς όπως η Sony, η ECM και η Naxos.

Παραγωγός ο Jonas Niederstadt.

 

UDOPIA teaser from thimios atzakas on Vimeo.

 

Ο Θύμιος Ατζακάς σημείωνε για τον δίσκο όταν πρωτοπαρουσιάστηκε : «H Udopia είναι η πολυδόνητη χώρα. Εκεί όπου κάποτε ένα ευλύγιστο κομμάτι αρχαίου ξύλου έτριξε και στάλαξε αρμονία. Στη χώρα αυτή το ούτι είναι ουτοπικό και άξεστο. Όλη η μουσική της Udopia είναι πρωτότυπη, με εξαίρεση δύο εμβόλιμες επεξεργασίες- διασκευές, επάνω σε μουσική του Eric Satie και του Ρωμιού συνθέτη και λυράρη, Νικολάκη. Και οι δυο έζησαν την ίδια σχεδόν εποχή, συχνά κόντρα στα κυρίαρχα μουσικοποιητικά πλαίσια του περιβάλλοντός τους, παράγοντας μια μουσική αξιομνημόνευτης κομψότητας.
Ο μουσικός Τόπος της Udopia, σαν τον κέδρο της ερήμου, είναι αυστηρός και άνυδρος, καθώς χυμοί και αρώματα δονούνται κάτω από το φλοιό του, βαθιά μέσα στο αιχμηρό του ξύλο. Οι μουσικές της φράσεις, σαν ανάγλυφες σε παλλόμενη άμμο, διαγράφονται και σβήνουν για να αναγεννηθούν ξανά σε νέες μορφές».

Ο Θύμιος Ατζακάς δραστηριοποιείται στη συγγραφή μουσικής και στη βιωματική, αυθόρμητη σύνθεση. Κύρια ενασχόλησή του είναι η ερμηνεία και εξερεύνηση διαφόρων νυκτών εγχόρδων. Πυρήνας της ενασχόλησης αυτής είναι το ευρύ τεχνικό και αισθητικό πεδίο που γεννάει το δίπολο ούτι – κιθάρα.

Ο ίδιος από το 2006 έχει αναλάβει με τον Γιώργο Λαζαρίδη και τον Κώστα Μακρυγιαννάκη, την καλλιτεχνική διεύθυνση της διεθνούς διοργάνωσης “Μουσικό Χωριό” που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου.

Έως τώρα έχει ερμηνεύσει και δισκογραφήσει με σημαντικούς μουσικούς από ετερόκλητους χώρους, ενώ παράλληλα έχει ιδρύσει μουσικά σχήματα όπως το “Armos Ensemble”, το “Tropos Quartett Berlin”, και μαζί με τον Αντώνη Ανισέγκο, το “ΣΩΜΑ”. Aπό το 2010 ερμηνεύει ως σταθερό μέλος του συνόλου παλαιάς μουσικής Ex Silentio.

 

Φωτογραφία εξωφύλλου: Nickolas Chryssos

Μ. Ζ