Τους πρωτοπόρους μαέστρους του ιταλικού κινηματογράφου Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι τιμά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αναγορεύοντάς τους σε επίτιμους διδάκτορες

του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής του Σχολής για την προσφορά τους στις τέχνες, τα γράμματα και τον πολιτισμό και γιατί συνδύασαν με επιτυχία την τέχνη του κινηματογράφου με την παγκόσμια γραμματεία και ιδιαίτερα με την ιταλική και την αρχαία ελληνική λογοτεχνία.

Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Μαΐου (6.30 μ.μ.), στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, όπου θα μιλήσουν με θέμα “Εκ του σύνεγγυς στην ελληνική γη”. Θα προσφωνήσει ο πρύτανης Περικλής Μήτκας. Η τελετή είναι ανοιχτή στο κοινό.

Ο Πάολο και ο Βιτόριο Ταβιάνι, που θεωρούνται οι τελευταιοι μεγάλοι auters του άλλοτε κραταιού ιταλικού κινηματογράφου, έχουν συνυπογράψει μερικές από τις καλύτερες ταινίες του ευρωπαϊκού κινηματογράφου του 20ού αιώνα. Κάθε ταινία τους, κι έχουν γυρίσει πάνω από 20, μοιάζει σαν ένα κεφάλαιο ενός μεγάλου βιβλίου, που συγγράφουν οι ίδιοι από τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Το έργο τους συχνά έχει την αφετηρία του στη λογοτεχνία, αφού περιλαμβάνει πλήθος διασκευών έργων κλασικών συγγραφέων όπως του Τολστόι, του Γκαίτε, του Πιραντέλο, του Αλέξανδρου Δουμά (πατρός). Το «Χάος» (1984), ίσως η καλύτερη ταινία των αδελφών Ταβιάνι, είναι μια σπονδυλωτή στη δομή της ποιητική μεταφορά διηγημάτων του Λουίτζι Πιραντέλο, που με αφορμή λαϊκούς μύθους και παραδόσεις επιχειρούν να προσεγγίσουν πώς επιδρά το φεγγάρι στους ανθρώπους.

Οι ταινίες «Ο Σαν Μικέλε είχε έναν κόκορα» (1973), «Αλονζανφάν» (1974), «Πατέρας Αφέντης» (1977), «Το Λιβάδι» (1979), «Η Νύχτα του Σαν Λορέντζο», «Χάος», «Καλημέρα Βαβυλωνία» (1987) αναδεικνύονται σε μια σειρά από λυρικές, συγκινητικές και μεγαλειώδεις οπτικές συμφωνίες που σχολιάζουν πολυδιάστατα το τέλος μιας εποχής, των προσδοκιών και των κατακτήσεών της. Για την ταινία τους “Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει” βραβεύτηκαν το 2012 με τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου, ενώ στις 26 Φεβρουαρίου προβλήθηκε στις αίθουσες η τελευταία μεγάλου μήκους ταινία τους «Θαυμάσιος Βοκάκιος».

Πόλυ Κρημνιώτη

Πηγή: Αυγή